Overlijden Friso kwam nog onverwacht

Vorsten

28-12-2013 09:39:00

DEN HAAG – Juist met de feestdagen is het gemis van een dierbare het meest voelbaar, zei koning Willem-Alexander in zijn eerste kersttoespraak. Hij had het overlijden deze zomer van zijn broer prins Friso (44) enigszins verwerkt, liet de koning eerder weten tijdens de herdenkingsdienst in Delft begin november.

Koningin Beatrix en prinses Mabel zijn dagelijks bezig geweest om voor Friso het ‘allerbeste’ te doen, vertelde Willem-Alexander in het interview voor zijn inhuldiging. Hij had grote bewondering voor hen.

De dood van prins Friso op 12 augustus, daags na de verjaardag van zijn vrouw prinses Mabel, kwam toch onverwacht. De prins was uitbehandeld in het Wellington ziekenhuis in Londen waar hij kort na zijn ski-ongeluk van vorig jaar was opgenomen. In juli was hij overgebracht naar Huis ten Bosch, terwijl de koninklijke familie op zoek ging naar een geschikte plek om Friso langere tijd te verzorgen. Zijn overlijden aan de ‘complicaties’ van het ongeluk zorgde ervoor dat de zoektocht kon worden gestaakt.

Lage Vuursche

De koninklijke familie koos voor een begrafenis dichtbij huis, op het kerkhof van de hervormde kerk naast kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche en niet in de grafkelder van de Nieuwe Kerk in Delft. De plechtigheid was sober en ingetogen, met Friso’s peetoom koning Harald V als enige vooraanstaande buitenlandse koninklijke gast. Een uitgebreidere herdenking volgde in Friso’s trouwkerk, de Oude Kerk in Delft, waarbij ook veel leden van The Elders, de wijze wereldoudsten, aanwezig waren.

In Zweden overleed op 10 maart de 97-jarige prinses Lilian. Haar levensverhaal heeft de Zweden altijd voor haar ingenomen. Ze ontmoette de Zweedse prins Bertil tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar om de troonopvolging niet in problemen te brengen – prinsen die met een burger trouwden, verloren hun rechten – bleef het paar ongehuwd tot 1976. Lilian was een surrogaat-oma voor de kinderen van koning Carl XVI Gustaf.

Prinses Fawzia van Egypte stierf op 2 juli in Alexandrië, 91 jaar oud. Fawzia was de zus van de in 1952 afgezette koning van Egypte, Farouk, en de eerste echtgenote van sjah Mohammed Reza van Iran. Dat huwelijk was bedoeld om het aanzien van beide monarchiën te versterken, maar de verbintenis hield maar enkele jaren stand. Fawzia was toen al teruggekeerd naar Egypte, waar ze hertrouwde met een militair.


Meer Nederland

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel