Pakistan ziet Máxima graag terugkomen

Vorsten

11-02-2016 12:30:00

Het bezoek van koningin Máxima heeft een grote meerwaarde gehad voor Pakistan. Dat zei de gouverneur van de centrale bank, Ashraf Mahmood Wahtra, donderdagmiddag tijdens de persbijeenkomst aan het slot van de koninklijke VN-reis.

De koningin is erin geslaagd om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. ”Zij heeft iedereen bij elkaar gebracht”, aldus Wahtra. De komst van Máxima zorgde ervoor dat alle partijen die op een of andere manier zijn betrokken bij het (beter) toegankelijk maken van financiële diensten rond één tafel kwamen te zitten.

Dat leverde meteen een nieuwe focus en resultaatgerichtheid op, vertelde Wahtra. De baas van de State Bank of Pakistan was zichtbaar in zijn nopjes met de driedaagse visite waarbij hij de koningin in haar rol als pleitbezorger van de VN bij tal van gelegenheden tegenkwam. ”Als resultaat van dit bezoek hebben we onze ambities hoger gesteld”, zei hij ook.

Gemotiveerd

Pakistan wil dat in het jaar 2020 de helft van de volwassen bevolking toegang heeft tot financiële diensten zoals een bankrekening. Nu is dat, afhankelijk van welke criteria worden gehanteerd, 11 of 16 procent. ”We willen het doel al in 2018 of 2019 bereiken. De koningin heeft ons gemotiveerd om het beter te doen.”

Koningin Máxima wilde zich niet vastleggen op een uitspraak over de haalbaarheid van het opgeschroefde doel. Maar als alle goede voornemens worden uitgevoerd, dan zou het mogelijk moeten zijn. ”Als ze hun doel halen, dan kom ik terug”, beloofde ze. ”Dat willen we graag, dus we moeten het halen”, zei Wahtra.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft