Paleis Noordeinde dit keer online te bezichtigen

Vorsten

2020-08-05 15:59:11

Paleis Noordeinde gaat deze zomer toch een beetje open voor publiek. Vanwege de coronacrisis is gekozen voor een onlinerondleiding. Het eerste deel, waarin de Grote Balzaal aan de orde komt, is woensdag via sociale media gedeeld.

In de video geeft Govert Zweekhorst van de Dienst Koninklijk Huis de kijker een kijkje achter de schermen van de uitblinkerslunch van afgelopen juni, die traditioneel plaatsvindt in de Grote Balzaal. Deze was extra bijzonder omdat de gasten in ‘corona-opstelling’ moesten worden geplaatst. De gasten werden nu ook niet aan tafel bediend, zo vertelt Zweekhorst. Het voorgerecht stond al op tafel en afruimen gebeurde toen de gasten naar het buffet liepen.

Het filmpje toont ook de bloemenkamer van Noordeinde. Op de beelden is te zien dat de bloemstukken die op tafel stonden tijdens de uitblinkerslunch worden geschikt. Er was met opzet gekozen voor “luchtig en kleurig bloemwerk” omdat de lunch een informeel karakter heeft.

Normaal gaan Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen in de zomer altijd open voor publiek. Binnen de huidige geldende veiligheids- en voorzorgsmaatregelen is het echter niet mogelijk bezoekers gastvrij te ontvangen. Met name binnen het paleis kunnen de afstandsregels niet worden gehandhaafd.














Meer Nederland

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een maar liefst 180 pagina’s dikke speciale editie over alles wat u wilt weten over onze koningin.