Paleis ziet bezoekers graag terugkomen

Vorsten

2017-04-29 11:52:00

Het Koninklijk Paleis in Amsterdam staat dit weekeinde volop in de belangstelling. Elk uur kunnen er zo’n 200 bezoekers terecht tijdens de vrijdagavond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima geopende 50-uurs openstelling. En van die mogelijkheid is grif gebruik gemaakt. Alle beschikbare gratis toegangskaarten zijn al van de hand gegaan.

De hele dag zijn er ook optredens in het paleis, waar een speciale tentoonstelling is ingericht waarin wordt terugblikt op de afgelopen vijftig jaar van zowel Willem-Alexander als Nederland. Topstukken van de expositie zijn de bloemversieringen die bij de ingang van de Burgerzaal en op de voor het diner van vrijdag gedekte tafel staan. Veel bezoekers kunnen nauwelijks geloven dat het echte bloemen zijn. ”Maar zulke mooie zijden bloemen bestaan niet eens”, aldus een paleismedewerker.

Opmerkelijk en voor de medewerkers misschien een tikkeltje frustrerend is dat veel bezoekers die voor het eerst door de Burgerzaal en andere ruimten lopen, denken dat het paleis eigenlijk nooit open is. ”Maar dat klopt helemaal niet. We zijn twee derde van het jaar elke dag open”, aldus een woordvoerder.

”We krijgen 300.000 bezoekers per jaar en zijn daarmee een van de topattracties van Amsterdam, maar vooral Nederlanders weten dat helemaal niet. Die denken dat het paleis altijd is gesloten. Dat is een hardnekkig misverstand. Goed dat er dit weekeinde nu zoveel mensen wel binnenkomen”, vertelde ze. Bij vertrek krijgen de bezoekers een set ansichtkaarten als cadeautje en souvenir mee, met de boodschap ‘Graag tot ziens!’


Meer Nederland