Máxima krijgt diner aangeboden

Vorsten

25-11-2014 12:38:00

PEKING – Koningin Máxima is dinsdagavond in het historische Diaoyutai staatsgastenverblijf in Peking ontvangen door de Chinese ‘First Lady’ Peng Liyuan. Die bood de koningin in kleine kring een diner aan.

Het gastenverblijf in het westen van de Chinese hoofdstad – een hotel met tuinen eromheen – deed in vroeger jaren dienst als de residentie van de beruchte Jiang Qing, de echtgenote van de Chinese communistische leider Mao Zedong. Tegenwoordig worden er staatsgasten ontvangen en diners aangeboden.

Voor Máxima was het een hernieuwde kennismaking met Peng Liyuan (52). In maart immers vergezelde ze haar man president Xi Jinping tijdens zijn staatsbezoek aan Nederland. In de Keukenhof doopte de First Lady toen in gezelschap van het koningspaar een tulp. Die kreeg de oude naam van China: Cathay.

Schijnwerpers

Peng Liyuan geniet in China vooral bekendheid als volkszangeres. Sinds het aantreden van haar man als president staat ze ook anderszins in de schijnwerpers. Dat was even wennen voor de Chinezen die sinds de tijd van Mao Zedong geen echtgenote van partijleider of staatshoofd op de voorgrond zagen treden.

Peng Liyuan echter gaat mee op reis en heeft ook een (beperkte) eigen agenda. Zo is ze goodwillambassadeur van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tuberculose, en heel opvallend, ook hiv en aids. Maar te veel aandacht is ook weer niet goed. Zo werden dinsdagavond de media geweerd bij het diner met koningin Máxima. Opnamen van het samenzijn werden alleen voor eigen gebruik gemaakt.

Meer Nederland