Pieter zet hennepklopper De Paauw in beweging

Vorsten

2018-09-07 14:42:00

Pieter van Vollenhoven heeft vrijdag samen met timmerman en molenmaker Bart Nieuwenhuijs in het Zaanse buurtschap Nauerna de nieuwe molen De Paauw in beweging gezet. Daarmee werd de zogenoemde hennepklopper aan de vooravond van de Open Monumentendagen officieel geopend en werd jarenlang hard werken bekroond.

Pieter van Vollenhoven, die zich al jaren inzet voor herstel en herbestemming van monumenten, werd ter elfder ure gevraagd de opening te verrichten. Dat laatste zei hij ook in zijn geestige toespraak. “Ik kreeg een laat verzoek om De Paauw te openen, maar het was een prachtige stroperige brief en ik kon niet weigeren want ik kom tenslotte uit een zeilmakersfamilie”, aldus Van Vollenhoven.

De Paauw is uniek want het is de enige molen in de wereld waar (weer) hennep kan worden geklopt. In vroeger eeuwen stond het in de Zaanstreek vol met deze molens waarin hennep klaar werd gemaakt voor gebruik in touwslagerijen en zeilmakerijen. Begin vorige eeuw echter waren ze niet meer nodig, en verdwenen de lawaaierige en zeer stoffige hennepkloppers.

Op de plek waar nu De Paauw is gebouwd, stond tot 1896 een gelijknamige oliemolen. Die werd afgebroken, maar de bijbehorende molenschuur bleef staan. Die schuur, die lange tijd dienst deed als woning, vormde uiteindelijk het uitgangspunt om er weer een molen naast te zetten. De stichting Zaanse Pakhuizen gaf daartoe een eerste aanzet, en om praktische redenen werd besloten een hennepklopper te bouwen en niet opnieuw een oliemolen.


Meer Nederland