Prins Carlos staat in dienst van Spanje en de Spanjaarden

Vorsten

13-12-2020 20:02:50

“Ik sta ten dienste van Spanje en de Spanjaarden.” Dat zegt prins Carlos van Bourbon-Parma zondag in een groot en ongebruikelijk uitvoerig interview met de Spaanse digitale krant El Español. Dat hij in Nederland is geboren heeft een reden. “Ik ben niet in Spanje geboren aangezien Franco mijn familie, mijn grootvader en mijn ouders had verdreven.” Dat hij nog steeds in Nederland woont, is vanwege zijn professionele activiteiten, aldus prins Carlos (50). “Maar ik ben en zal altijd in dienst staan ​​van de Spanjaarden.”

Hij neemt echter zijn dynastieke verantwoordelijkheden op zich, als hoofd van de carlistische beweging dat een ander Spanje voorstaat dan het huidige Spanje. “We stellen federalisme voor als derde weg, een ontmoetingsplaats voor alle Spanjaarden. Ons voorstel doorbreekt het huidige politieke discours, dat gaat van centralisme naar secessionisme,” stelde Carlos, de oudste zoon van prinses Irene en neef van koning Willem-Alexander. Hij wil niet dat Madrid met ijzeren hand centraal bestuurt, maar is ook tegen het uiteenvallen van Spanje.

“Het zijn verantwoordelijkheden, plichten en rechten die ik van mijn ouders heb gekregen en die ik ook doorgeef aan mijn zoon”, verklaarde Carlos zijn positie. De prins, die volgens de in 1833 ontstane carlistische beweging eigenlijk in plaats van Felipe V koning zou moeten zijn van Spanje, wilde in het interview niet ingaan op de suggestie dat de Spanjaarden bij een eventueel referendum over monarchie of republiek ook de derde optie van een carlistische monarchie moeten krijgen. “Het nu niet de tijd om frivool te worden. De burgers hebben wel wat anders aan hun hoofd met de pandemie en de economische crisis.”

El Español probeerde Carlos ook uitspraken te ontlokken over koning Felipe en vooral de in opspraak geraakte koning-emeritus Juan Carlos. “We behoren tot verschillende takken van de Bourbon-familie”, zei hij over de huidige koning, die hij slechts een enkele keer heeft ontmoet. Hij kan hem dan ook niet kenschetsen.

Over de naar Abu Dhabi uitgeweken Juan Carlos hield hij zich nog meer op de vlakte. “Het is me al vaker gevaagd en ik antwoord op dezelfde wijze: ik ben geen rechter en daarom gaat het, totdat justitie heeft geoordeeld, slechts om vermeende onregelmatige handelingen.” Ook bij verder aandringen gaf Carlos geen krimp. “Het zijn veronderstelde handelingen van Juan Carlos die ik, omdat ik ben wie ik ben en vertegenwoordig wat ik vertegenwoordig, niet relevant vind om te beoordelen. Daar is de rechterlijke macht voor, die ik als Spanjaard absoluut respecteer.” Hij voegde er wel wel aan toe “van mening te zijn dat mensen die openbare functies en verantwoordelijkheden bekleden in alle aspecten onberispelijk moeten zijn.”


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord