Prins Carlos verklaart verschil in positie tussen zijn zoons

Vorsten

13-12-2020 20:43:09

Prins Carlos van Bourbon-Parma heeft zich zondag in een vraaggesprek met de Spaanse digitale krant El Español voor het eerst in lange tijd uitgesproken over zijn oudste zoon, prins Carlos Hugo (23). Die is geboren uit een buitenechtelijke relatie en streed na zijn achttiende verjaardag met succes om het recht de titel en achternaam van zijn vader te mogen voeren. Hij is sinds 2018 dan ook prins de Bourbon de Parme, zoals de familie in Nederland officieel heet.

Carlos kreeg de vraag waarom deze zoon niet zijn opvolger en erfgenaam is, in plaats van de vierjarige prins Carlos Enrique. “Ik heb nooit het bestaan ​​verborgen gehouden van mijn oudste zoon, voor wie ik altijd heb gezorgd. Maar zoals u zult begrijpen, kan ik de familiewetten niet veranderen en de wetten van het koninklijk- en hertogelijk huis van Bourbon Parma zijn heel duidelijk”, aldus Carlos.

Op basis daarvan had Carlos zich destijds ook tegen de naam- en titelverlening verzet, omdat de huisregels die erkenning bij buitenechtelijke kinderen niet toestaan. Het Nederlandse recht echter wel, maar dat betekende niet dat prins Carlos Hugo – eerder bekend als Hugo Klynstra – ook dynastieke rechten kreeg. Daarvoor golden de huiswetten weer wel.

“Mijn zoon Carlos Enrique zal mij opvolgen, als God het wil, als het dynastieke hoofd van het carlisme en als hertog van Parma. Ondanks zijn jonge leeftijd wordt hij zich geleidelijk bewust van zijn verantwoordelijkheden en plichten ten opzichte van de Spanjaarden. Het zijn verantwoordelijkheden, plichten en rechten die ik van mijn ouders heb gekregen en die ik ook doorgeef aan mijn zoon”, aldus prins Carlos in het interview met El Español.

Meer Nederland