Prins Constantijn bij digitale uitreiking Prins Claus Prijzen

Vorsten

02-12-2020 19:09:33

De Grote Prins Claus Prijs is dit jaar gewonnen door de Ghanese beeldend kunstenaar Ibrahim Mahama. Vanwege de coronacrisis werden de winnaars woensdag gehuldigd tijdens een onlineceremonie. Prins Constantijn, erevoorzitter van het Prins Claus Fonds, hield vooraf een korte toespraak vanuit het Koninklijk Paleis in Amsterdam voor alle winnaars en digitale aanwezigen.

De overige Prins Claus Prijzen gingen naar de Turkse onafhankelijke radio-omroep Açik Radyo, de Colombiaanse modeontwerpster Diamantina Arcoiris, het Ethiopische muziek en cultureel centrum Fendika Cultural Centre, expert cultureel erfgoed Tunakaimanu Fielakepa uit Tonga en het activistisch netwerk m7red uit Argentinië. De Next Generation Prijs is gewonnen door de Pakistaanse filmmaakster Hira Nabi.

Volgens Constantijn hebben de laureaten van dit jaar wederom laten zien dat “er voor creativiteit geen minimum- of maximumleeftijd geldt en dat geen groep, cultuur of land het alleenrecht heeft op inspiratie”, zo sprak de prins voordat de winnaars werden aangekondigd. “Overal op de wereld zijn kunstenaars en cultureel ondernemers, die door hun positieve werk op lokaal niveau de draad vormen die hun samenleving verbindt.”

Hoogtepunt

De prins zei daarnaast dat hij het erg jammer vond dat de uitreiking dit jaar niet zoals gebruikelijk groots kon plaatsvinden in Amsterdam. Constantijn noemde de uitreiking “een van de hoogtepunten” van zijn jaar.

Met de jaarlijkse prijzen eert het fonds sinds 1997 kunstenaars, denkers en organisaties die met hun culturele en artistieke werk een positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke ontwikkeling van hun land.

Meer Nederland