Prins Constantijn gaat door in de geest van Friso

redactievorsten

11-12-2013 17:10:23

Een kleinere afvaardiging van de koninklijke familie dan gebruikelijk is vandaag present bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. De koning is daarbij eigenlijk de gastheer, maar ontbreekt vanwege zijn aanwezigheid bij de herdenking van Nelson Mandela in Zuid-Afrika. Zijn vrouw ontbreekt ook. Koningin Máxima heeft een geplande reis in Ethiopië en Tanzania. Als erevoorzitter van het Prins Claus Fonds is wel prins Constantijn aanwezig, een taak van de prins die tot voor kort een duofunctie was, samen met prins Friso. Diens weduwe, prinses Mabel, is ook samen met prinses Beatrix en prinses Laurentien naar het paleis gekomen. Een bijzondere uitreiking dit jaar, want de Egyptische dichter Ahmed Fouad Negm, winnaar van de Grote Prins Claus Prijs, is onlangs overleden.

Prins Constantijn in zijn toespraak: ‘Laten we de dingen bij de naam noemen: dit is een evenement vol tegenstellingen. We willen het leven en creativiteit vieren, terwijl we rouwen om onze helden. We zijn op zoek naar hoop, maar we krijgen juist te maken met verdriet en verlies. Wat een raar feestje is dit! Maar ervaring leert: wat voorbij gaat, laat zijn sporen achter. Diepe indrukken dragen we mee en koesteren we. Vandaag nemen we de uitdaging aan om door te gaan in de geest van Madiba (Nelson Mandela, red.), Ahmed Fouad Negm en mijn dierbare broer Friso, om inspiratie uit hen te putten. In het bijzonder vieren we Ahmed Faoud Negm, zijn werk en wat hij in anderen inspireerde. ‘

Negm werd  geroemd om zijn ‘creatieve vernuft’ en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het Prins Claus Fonds prees de 84-jarige voor zijn rol als politiek commentator en ‘voorvechter van de positie van armen en rechtelozen’.

Na de dood van prins Claus namen prins Friso en prins Constantijn het erevoorzitterschap van het Prins Claus Fonds op zich. Vorig jaar was het eigenlijk de beurt van prins Friso om de prijs uit te reiken, maar Constantijn moest voor hem invallen omdat de prins sinds zijn ski-ongeluk in coma lag. De jongste zoon van Beatrix en Claus nam het die dag over en verwees naar de lege plek op het podium waar zijn broer had moeten staan.


Meer Nederland

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel