Prins Maurits bij Chatham-symposium in Rijks

Vorsten

2017-06-19 07:45:00

Het is maandag exact 350 jaar geleden dat admiraal Michiel de Ruyter tijdens de Tocht naar Chatham het Engelse vlaggenschip Royal Charles veroverde. Prins Maurits opent maandagmiddag in het Rijksmuseum in Amsterdam een symposium over de achtergronden en betekenis van de verrassingsaanval op de Engelse vloot.

In de collectie van het Rijksmuseum bevinden zich veel objecten, waaronder de spiegelversiering van het buitgemaakte vlaggenschip Royal Charles, die herinneren aan deze actie op 19 juni 1667 bij de marinewerf Chatham. De Engelse marineschepen werden grotendeels vernietigd en de Royal Charles werd als oorlogstrofee naar Nederland meegevoerd.

Het Rijksmuseum heeft een tijdelijke tentoonstelling ingericht met historische objecten en documenten over de Tocht naar Chatham. Het symposium gaat onder meer hoe de verrassingsaanval werd herdacht en uitgebeeld in schilderijen, luxe geschenken en verhalen.

Prins Maurits was op 8 juni in Chatham, waar hij een vlootschouw afnam tijdens de Engelse herdenking van de Slag op de Medway.


Meer Nederland

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt