Prinses Alexia zoekt ‘misschien beetje meer vrijheid’ in Wales

Vorsten

17-05-2021 23:27:35

Dat prinses Alexia ervoor kiest twee jaar in Wales naar school te gaan, heeft er wellicht mee te maken dat ze misschien een beetje meer vrijheid zoekt. Dat vertelde koningin Máxima in het verjaardagsinterview met Matthijs van Nieuwkerk over haar tweede dochter.

“Ze heeft van mij die nieuwsgierigheid en wil nieuwe dingen ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten”, zei Máxima over Alexia, die na de zomer naar Wales vertrekt. Daar gaat de nu 15-jarige studeren aan de United World College of the Atlantic, waar ook Willem-Alexander van 1983 tot 1985 heen ging. De koning is tegenwoordig beschermheer van de school.

Wat Alexia wil worden, weet ze nog niet. Wel is volgens haar moeder duidelijk dat ze na de twee jaar in Wales weer terugkomt naar Nederland. “Ze wil hier gaan studeren.”

Ariane

Ook jongste dochter Ariane heeft nog geen idee van haar toekomst. “Ze doet het heel goed op school, is ongelooflijk lief, is etherisch, heel vrouwelijk en tegelijkertijd heel krachtig”, zei Máxima over haar 14-jarige dochter. “Ze heeft ongelooflijk veel talenten.”

De koningin vertelde ook dat het “ongelooflijk is om te zien hoe drie dochters die in 3,5 jaar tijd zijn geboren toch zo anders kunnen zijn”. Willem-Alexander en Máxima voeden hun drie dochters op tot “sterke vrouwen”, onder meer door ze de ruimte te geven om fouten te maken. “Want van fouten leer je. Maar tegelijkertijd moeten we ze bepaalde veiligheid geven zodat die fouten niet te groot zijn. Die balans is zo belangrijk.”

Social media

Als voorbeeld noemde Máxima het gebruik van social media, “daar gaat het deze generatie om”. “Ik probeer ook mee te doen, om het een beetje te kunnen begrijpen. Ook op social media kunnen fouten zich voordoen, bijvoorbeeld een foto die net niet goed is. Maar daar moeten ze van leren en die ruimte moeten we ze geven.”

Vrijheid is volgens de koningin “ook iets mentaals”. Ook dat wil ze haar dochters, wier levens altijd in de spotlights staan, meegeven. “Denk niet in beperkingen, denk in mogelijkheden.”

Meer Nederland