Video: Prinses Beatrix bezoekt Sint Bavo

Justine Marcella

2016-03-04 17:04:00

Prinses Beatrix bezocht vrijdagmiddag de Sint Bavo in Haarlem. Ze bewonderde in de Kathedrale Basiliek het gerestaureerde middenschip. Die heeft onder andere zestien nieuwe glas-in-loodramen gekregen, naar een ontwerp van kunstenaar Jan Dibbets.

Met de vernieuwing van het middenschip is het interieur van de Nieuwe Bavo vrijwel voltooid. De Sint Bavo wordt al sinds 2005 gerenoveerd. Hoewel de binnenkant nu klaar is, is het werk nog niet afgerond. De twee torens aan de westzijde moeten nog gerenoveerd worden. Dat is naar verwachting in 2017 gereed.

De Nieuwe Bavo is tussen 1895 en 1930 gebouwd. Architect Joseph Cuypers combineerde in zijn ontwerp diverse bouwstijlen, waaronder neogotisch, neoromaans, art deco en Jugendstil. Het interieur bevat ook Moorse invloeden.

De kathedraal behoort met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré-Coeur in Parijs, de Westminster Cathedral in Londen en de Basiliek van Koekelberg in Brussel tot de top vijf van kerken die in de periode van 1850 tot 1950 werden gebouwd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig