Prinses Beatrix bij eerbetoon aan Mandela

Vorsten

15-12-2013 09:28:00

AMSTERDAM – Prinses Beatrix is zondagmiddag in de Stadsschouwburg in Amsterdam bij het nationaal eerbetoon voor Nelson Mandela. Op de dag van zijn begrafenis brengen artiesten en kunstenaars in Amsterdam een ode aan de oud-president van Zuid-Afrika. Bij zijn uitvaart in Zuid-Afrika is zondag niemand van het Nederlandse Koninklijk Huis aanwezig.

De Stadsschouwburg aan het Leidseplein opent om 12 uur de deuren. De Melkweg gaat om 16 uur open voor het evenement Samen voor Mandela, dat tot circa 19 uur voortduurt. Mensen mogen gratis naar binnen.

Edsilia Rombley is een van de artiesten die het podium beklimt. Ze zingt een speciaal lied voor Mandela. De tekst van het nummer is van de hand van Huub Oosterhuis en zijn zoon Tjeerd schreef de muziek. Ook zijn er optredens van onder anderen Freek de Jonge, Wende Snijders, Arthur Japin, Adriaan van Dis, Angela Groothuizen, Benjamin Herman, Hadewych Minis en het Cape Town Opera Choir.

Balkon

Vanaf het balkon van de Stadsschouwburg begroette Mandela de Nederlandse bevolking toen hij een bezoek aan ons land bracht in 1990. Dat is reden voor de Stadsschouwburg, de Melkweg en ZAM (platform voor Afrikaanse vernieuwing) een nationaal eerbetoon te houden.

De Oranjes hebben tot het einde van het jaar geen openbare verplichtingen meer op de agenda staan. Op 9 januari 2014 zijn koning Willem-Alexander en prinses Beatrix aanwezig bij de start van het jubileumjaar van de Koninklijke Landmacht.


Meer Nederland