Prinses Beatrix op werkbezoek naar Curaçao

Vorsten

18-11-2021 18:09:03

Prinses Beatrix gaat van 25 tot en met 28 november op werkbezoek naar Curaçao. Het bezoek staat vooral in het teken van 25 jaar samenwerking tussen natuurorganisaties binnen de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) en de impact van de coronapandemie op het eiland. Het is voor het eerst sinds 2015 dat de prinses het eiland bezoekt.

De DCNA is een samenwerking tussen natuurorganisaties op de zes eilanden van het Caribisch deel van het koninkrijk die natuurbeheer, natuureducatie en kennisuitwisseling regelt. Beatrix is op de eerste avond van haar reis aanwezig bij een receptie met vertegenwoordigers van de organisatie en regeringsvertegenwoordigers van Curaçao.

Tijdens haar reis volgt de 83-jarige Beatrix ook een natuurles aan schoolkinderen en ze is aanwezig bij het uitzetten van een flamingo die hersteld is na verblijf in een dierenkliniek. In een laboratorium krijgt ze uitleg over het kweken van koraallarven. De beestjes kunnen de groei van nieuw koraal stimuleren. Ook opent de prinses een onderwaterpark en bezoekt ze in Willemstad een mangrovepark dat wordt aangelegd.

Coronacrisis

Prinses Beatrix bezoekt een opvanghuis voor meisjes van vier tot en met veertien jaar die daar door de week wonen vanwege een problematische thuissituatie. Ze praat daar met zorgprofessionals, ouders, een pleeggezin en de kinderen zelf over het belang van deze opvangmogelijkheid. Aansluitend bezoekt ze een wijkvoedselbos, dat buurtbewoners die het door de coronacrisis zwaar hebben van voedsel voorziet. Daar staan bomen en planten die de buurtbewoners zelf verzorgen en gebruiken als aanvulling op hun voeding.

Tegen het einde van haar trip bezoekt Beatrix stichting Aliansa. Die organisatie zet zich in voor de opvang van vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld. Daar spreekt ze met slachtoffers en hulpverleners. Ook besteedt ze aandacht aan de gevolgen van de coronapandemie, wanneer ze in gesprek gaat met vertegenwoordigers uit de medische sector. De prinses eindigt haar bezoek met een ontmoeting met enkele jongeren uit de jeugdwerkgroep nationaal jeugddebat Curaçao. Daarin denken jongeren ten tijde van de coronacrisis mee over hun toekomst.

Meer Nederland