Prinses Beatrix raadt aan te blijven dansen

Vorsten

30-11-2018 22:32:00

“Blijf dansen, blijf muziek maken”. Dat was de raad die prinses Beatrix vrijdagmiddag gaf aan de ouderen die deelnemen aan activiteiten van Hòfi Kultural. Dat is een bewonersinitiatief dat een ontmoetingsplek wil bieden voor heel Bonaire en waar culturele activiteiten kunnen worden ontplooid. Zoals het dansen en musiceren waarop Beatrix bij haar bezoek door zowel jong als (heel) oud werd getrakteerd. De dansstapjes waren dan ook ministapjes.

Hòfi Kultural wil de eenzaamheid onder de bewoners van de wijk verminderen en de sociale cohesie vergroten. Voor de jeugd zijn er ook bezigheden, zoals het maken van ‘muur’ schilderingen – maar dan op de zijkant van een toeristenbus – of het opnemen van een hip hop videoclip.

“Met Hòfi willen we bijdragen aan een meer inclusief, creatief en sociaal Bonaire door inwoners, artiesten en culturele initiatieven bij elkaar te brengen zodat iedereen van elkaar kan leren en elkaar kan inspireren”, aldus de Fundashon Plataforma Kuktural die aan de basis van Hòfi stond.

Nog een paar reizen

Prinses Beatrix nam een kijkje bij verschillende activiteiten, en sprak onder meer uitgebreid met de deelnemers aan de Maskerade. Ze wilde weten hoe maskers waren gemaakt, was nieuwsgierig naar wie er achter verscholen gingen, en stond wat onwennig met een oranjevlaggetje in haar hand. “Moet je het niet terughebben”, vroeg ze hoopvol, maar nee, ze mocht het houden.

De visite aan Hòpi was het sluitstuk van het officiële programma van de tweede dag van haar werkbezoek aan Bonaire, het vierde van de zes Caribische eilanden die Beatrix sinds haar aftreden bezoekt. Naar verluidt wil ze alle zes eilanden bezoeken en is het bedoeling in de komende jaren nog een paar reizen te maken.

Prinses Beatrix sluit haar bezoek zaterdagochtend af met het bijwonen van een debat van de zogenoemde Junior Rangers, jongeren die zich onder meer inzetten voor de promotie van natuurbeheer en natuurbehoud van het eiland.

Meer Nederland