Beatrix reikt Zilveren Anjers uit

Vorsten

13-05-2014 10:14:00

AMSTERDAM – Prinses Beatrix reikt dinsdagochtend 17 juni weer de Zilveren Anjers uit. Dit doet ze in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Het Prins Bernhard Cultuurfonds maakte dinsdag bekend dat de onderscheidingen dit jaar zijn toegekend aan Albert Groot uit Sittard, wijlen Hans Noordmans uit Sneek en Jaap van Velzen uit Diemen.

De Zilveren Anjers gaan sinds 1950 jaarlijks naar personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of natuur. Prins Bernhard reikte tot zijn overlijden in 2004 de onderscheidingen uit. In 2005 nam Beatrix deze taak over.

Albert Groot (1953) uit Sittard ontvangt de Zilveren Anjer voor zijn rol als moderne mecenas ten behoeve van kunst en cultuur. De in januari overleden Hans Noordmans uit Sneek ontvangt postuum de Zilveren Anjer voor zijn inzet voor het behoud van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium te Franeker, het oudste nog werkzame planetarium ter wereld.

De derde Zilveren Anjer gaat naar Jaap van Velzen (1931) uit Diemen. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn inzet voor het behoud van het culturele erfgoed van het vooroorlogse joodse leven in Nederland.


Meer Nederland