Video: Prinses Beatrix reikt Zilveren Anjers uit

Vorsten

04-06-2021 13:11:11

Prinses Beatrix heeft vrijdagochtend de Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Barend van Benthem, Janine en Joop van den Ende en John Veenstra hebben dit jaar een Zilveren Anjer gekregen. De laureaten moesten zelf hun lintjes opspelden, omdat de ceremonie dit jaar vanwege corona in aangepaste vorm plaatsvond.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bij de uitreiking van de Zilveren Anjers opende prinses Beatrix het doosje met daarin het lintje voor de laureaten. De prinses sprak kort met de winnaars en feliciteerde ze met hun onderscheiding.

Omdat de uitreiking van vorig jaar niet door kon gaan, ontvingen zowel de laureaten van 2021 als die van 2020 hun Zilveren Anjer. Kees Bos, Els Blokker-Verwey en Albert Haar, de drie winnaars van vorig jaar, hebben vrijdag ook hun prijs in ontvangst kunnen nemen.

Onderscheidingen

De laureaten werden toegesproken door onder anderen de directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Cathelijne Boers, en de voorzitter van de raad van toezicht, Pauline Meurs. Ook werden er videoportretten van de laureaten vertoond. Tussendoor gaf zangeres Ellen ten Damme een optreden en zong ze deels liggend op een piano een versie van de beroemde Franse chanson La Vie En Rose.

De Zilveren Anjers worden sinds 1950 jaarlijks uitgereikt aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of natuur in Nederland. Prins Bernhard reikte de onderscheidingen tot zijn overlijden in 2004 altijd uit. Vanaf 2005 heeft prinses Beatrix deze taak overgenomen.


Meer Nederland

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel