Prinses Christina’s leven in foto’s

redactievorsten

2019-08-16 12:01:05

Prinses Christina is vrijdagochtend op Paleis Noordeinde in Den Haag op 72-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Christina leed al enige jaren aan botkanker. Donderdag 22 augustus vindt haar crematie plaats in besloten kring.

Diep geraakt

Willem-Alexander, Máxima en Beatrix zijn diep geraakt door het overlijden van prinses Christina: ‘Christina was een markante persoonlijkheid met een warm hart. Met haar muzikale gedrevenheid en talent wist zij velen te beroeren. Wij koesteren de vele mooie herinneringen aan haar.’

Christina werd op 18 februari 1947 op Paleis Soestdijk in Baarn geboren.

1957 – Zij was de vierde dochter van de toen toekomstige koningin Juliana en prins Bernhard en de jongste zus van prinses Beatrix.

1965 – Prinses Christina op 18-jarige leeftijd.

Ze trouwde in 1975 met Jorge Guillermo. Met hem kreeg zij drie kinderen: Bernardo, Nicolás en Juliana.

1978 – Christina en Jorge met de eenjarige Bernardo.

1989 – Ze studeerde zangpedagogiek en hield zich naast zang en muziek de laatste jaren bezig met dans- en klanktherapie.

1994 – Prinses Christina en prinses Juliana volgen vanuit het Kabinet van de Koningin aan de Korte Vijverberg de rijtoer van de Gouden Koets.

In Nederland werkte ze onder meer in Huizen en Breda met Stichting Visio om haar kennis over technieken op het gebied van dans, klank en fysieke aanraking bij ondersteuning aan blinden en slechtzienden te delen. De prinses was lid van het Comité van Aanbeveling van het naar haar vernoemde Prinses Christina Concours. Het concours wil kinderen in Nederland kennis laten maken met muziek en hen stimuleren hun talenten te ontwikkelen.

2004 – Prinses Christina en prinses Irene in de Oude Kerk in Delft tijdens de huwelijksvoltrekking van prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit.

2013 – Prinses Christina arriveert met haar zoon Bernardo Guillermo bij de Nieuwe Kerk in Amsterdam voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

2017 – Prinses Christina, Viktoria de Bourbon de Parme en haar neef prins Jaime de Bourbon de Parme arriveren bij het Palazzo Colonna voor de contraprestatie tijdens het staatsbezoek aan Italië.

Prinses Christina woonde de laatste jaren afwisselend in Nederland en Rome. In juni 2018 maakte ze bekend botkanker te hebben. Ze noemde haar ziekte toen een chronische conditie waar ze goed mee kon leven.

 

 


Meer Nederland