Prinses Laurentien: neem echt de tijd om voor te lezen

Vorsten

20-01-2021 10:58:33

Prinses Laurentien vindt het erg belangrijk dat kinderen vaak en goed worden voorgelezen. Ouders en verzorgers moeten daar ook echt goed de tijd voor nemen, zei de prinses in een interview met AVROTROS.

Laurentien gaf woensdagochtend in het tv-programma Zin in Zappelin het startschot voor de Nationale Voorleesdagen, door het boek Coco kan het! van Loes Riphagen voor te lezen. Na afloop vertelde de prinses dat ze haast niet merkte dat ze dat deed voor 25 kinderen die alleen digitaal aanwezig waren. “Wat ik merk, als je maar helemaal in dat boek duikt, dan reageren de kinderen ook leuk. Dus ik vergat eigenlijk een heel klein beetje dat het niet live was”, zei ze na afloop.

Voorlezen is erg belangrijk, vindt Laurentien. “Eigenlijk gaat voorlezen om meerdere dingen. Het gaat om taalontwikkeling, het gaat om woordenschat en het gaat ook heel erg om een band opbouwen tussen de volwassene en het kind. Juist die interactie is zo belangrijk.”

Voorlezers raadt de prinses daarom aan om “er echt even voor te gaan zitten” en niet te haasten. “Je moet niet door het boek gaan racen van a tot z, want dan is het maar gedaan. Maak er je eigen verhaal van en maak er niet een soort toneelstuk van, want het moet wel natuurlijk zijn. En geef ook de ruimte aan het kind om dat boek zelf ook te ontdekken.”


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.