Laurentien reikt Taalheldenprijs uit

Vorsten

25-01-2015 09:21:00

DEN HAAG – Nederland telt 1,3 miljoen mensen die veel moeite hebben om deze zin te lezen. Ze zijn geen analfabeet, maar zijn laaggeletterd. Ze kunnen wel iets lezen of schrijven, maar het houdt niet over. Om de strijd tegen laaggeletterdheid te stimuleren wordt maandag in Rotterdam voor het eerst de Taalheldenprijs uitgereikt. Het is een aanmoedigingsprijs die wordt uitgereikt door prinses Laurentien.

De prijs is een initiatief van de stichting Lezen & Schrijven. De afgelopen maanden hebben wethouders uit heel Nederland ongeveer negentig kandidaten naar voren geschoven die kans maken op de Taalheldenprijs. Ze zijn genomineerd in drie categorieën: de taalcursist, de taalbegeleider en de bruggenbouwer, iemand die zich inzet voor een geletterde samenleving.

Niet goed kunnen lezen of schrijven is een handicap. Laaggeletterden kunnen niet goed functioneren in de samenleving. Ze hebben moeite om met het openbaar vervoer te reizen, met het lezen van veiligheidsinstructies of met het invullen van formulieren. Om over het gebruik van internet maar te zwijgen.

Jury

De laaggeletterde durft er vaak niet voor uit te komen dat lezen hem of haar moeite kost. “Je kunt gerust stellen dat iedere laaggeletterde zich ervoor schaamt”, zegt Roel Govers van de stichting Lezen & Schrijven. Dat geldt zeker voor de autochtone Nederlanders. Zij vormen tweede derde van het totale aantal van 1,3 miljoen laaggeletterden.

De jury van de Taalheldenprijs bestaat uit Adriaan van Dis en Wendy van Dijk. De winnaars worden bekendgemaakt in de Pauluskerk in Rotterdam.

Meer Nederland