Prinses Mabel ontbijt voor strijd tegen aids

Vorsten

26-05-2020 20:11:26

Prinses Mabel is in elk geval één van de afnemers van het bijzondere afhaalontbijt dat het Amsterdamse restaurant RIJKS bereidt om de strijd tegen aids te steunen. Mabel kreeg dinsdag in Amsterdam alvast een voorproefje en was zeer te spreken over het feit dat de eieren gepocheerd worden aangeleverd.

Prinses Mabel presenteerde het initiatief met verve. Vanwege de coronacrisis kan het jaarlijkse AmsterdamDiner niet doorgaan, terwijl de noden van mensen met hiv door de crisis groter zijn dan ooit. Jaren van vooruitgang in de strijd tegen aids dreigt verloren te gaan. Er worden met name in Afrika honderdduizenden extra aids-slachtoffers verwacht. Dat komt onder meer omdat medicijnen door lockdowns niet verkrijgbaar zijn en mensen nog minder toegang hebben tot gezondheidszorg.

Met het AmsterdamDiner, waar Mabel vaste gast is, wordt altijd geld opgehaald – vorig jaar zo’n 700.000 euro – om de strijd te ondersteunen. Nu het evenement, waarbij altijd zo’n duizend mensen tafelen voor het goede doel, niet gehouden kan worden, bedacht de organisatie en chef-kok Joris Bijdendijk van RIJKS een culinair alternatief: het AmsterdamOntbijt. En dat kreeg dinsdag koninklijke goedkeuring. Op 6 of 7 juni smult Mabel à raison van 47,50 euro thuis ook van lokale producten – op bed, aan tafel of in de tuin. “Het kan overal”, aldus Bijdendijk, die tot 5 juni online bestellingen accepteert. Afnemers krijgen er ook toegang tot bijzondere muzikale optredens bij, onder anderen van Jeangy Macrooy en Maaike Ouboter.

Prinses Mabel kon in Amsterdam aanwezig zijn omdat ze vanwege de coronacrisis met haar dochters al sinds maart in Nederland verblijft en niet in haar woonplaats Londen. Op Instagram liet ze onlangs weten dat dit nadeel ook een voordeel had: toegang tot verse tulpen. Foto’s daarvan deelde ze dan ook vrijelijk. Wanneer ze weer naar Engeland kan, wist ze niet zo vertelde Mabel. De middelbare scholen zijn nog dicht, en bij aankomst in Londen is een quarantaire van veertien dagen verplicht. Andere reizen, voor de tegen kindhuwelijken strijdende organisatie Girls Not Brides, zitten er dit jaar ook niet meer in, denkt de prinses.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.