Prinses Margriet toont waardering voor vrijwilligers Rode Kruis

Vorsten

07-12-2020 20:00:42

Foto: Het Nederlandse Rode Kruis

“Waardering is heel erg belangrijk”. Dat zei prinses Margriet maandagavond in Den Haag na afloop van de uitreiking van de eerste herinneringsmedailles aan vrijwilligers van het Rode Kruis. In totaal krijgen 6000 vrijwilligers deze onderscheiding voor hun bijzondere inzet in dit coronajaar. Maandag was gekozen omdat het de Dag van de Vrijwilliger is, ook internationaal.

“Het is van belang dat er waardering wordt uitgesproken voor mensen die zich totaal belangeloos inzetten, vaak ook nog naast hun eigen baan, en ook mensen die nog nooit zoiets hebben gedaan maar die zich door de oproep van het Rode Kruis inderdaad geroepen voelen om te helpen”, zei prinses Margriet tegen het ANP. “Het is goed dat de rest van Nederland ziet wat een belangrijke functie vrijwilligers, en met name déze vrijwilligers hebben. Ze hebben er eigenlijk alles voor over. Het is echt helemaal fantastisch.”

Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp van 1953 dat het Rode Kruis weer speciale herinneringsmedailles uitreikt. “Een bijzondere herinnering aan een bijzondere tijd”, zoals directeur Marieke van Schaik het omschreef. Prinses Margriet, die erevoorzitter is van het Rode Kruis, zei in een korte toespraak “diep onder de indruk” te zijn van het uithoudingsvermogen van de vrijwilligers. “Er wordt veel van u gevraagd en het is niet zonder gevaar.” De prinses richtte zich ook tot het Caribische deel van het Koninkrijk waar Rode Kruis-vrijwilligers de afgelopen maanden onder meer hebben gezorgd dat 55.000 mensen voedselhulp kregen. “Een ongelofelijke prestatie.”

Klein gezelschap

Vanwege de coronamaatregelen was slechts een klein gezelschap toegelaten tot de tegenover het Binnenhof gelegen Galerij Prins Willem V. Er waren vier vrijwilligers uitgenodigd die symbool stonden voor de grote groep in de rest van het land. Prinses Margriet mocht de medailles niet zelf opspelden. Het onderscheiden Brabantse echtpaar Dave en Shirley Timmers speldde bij elkaar en Kevin Wolter en Peter Roozing hadden een familielid meegenomen om de medaille te bevestigen. “Een heel bijzonder moment”, meende Margriet.

Ze had met verwondering en bewondering vastgesteld dat Limburger Kevin Wolter niet minder dan twaalf vrijwilligerfuncties bekleedde. Zo had hij een zorghotel opgezet in Roermond, vervoer verzorgd voor patiënten maar ook boodschappen gedaan. Wolter bekende dat hij geen ‘nee’ kon zeggen en juist heel blij werd van zijn werk voor het Rode Kruis. Het was een verhaal dat grotendeels ook van toepassing was op de andere drie. “Ik ben hele trotse erevoorzitter”, aldus prinses Margriet.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.