Racoon popelt voor koninklijke comeback op Paleis Soestdijk

Vorsten

2020-07-03 13:39:19

Het jeukt bij de bandleden van Racoon, die inmiddels bijna een jaar niet meer voor publiek hebben gespeeld. Na een periode van rust stond in april weer een concertreeks op de agenda. Maar corona gooide roet in het eten. Het viertal maakt zondagavond zijn rentree met een streamingconcert vanuit paleis Soestdijk.

Het wordt een intieme sessie vanuit de stuczaal, waar prins Bernhard en prinses Juliana vroeger hun bezoek ontvingen. “De zaal leent zich akoestisch niet om ‘full blast’ te gaan”, legt zanger Bart van der Weide uit. “En we zien het publiek niet, dus we hebben geen idee of ze thuis op de banken staan van enthousiasme of met een vinger in hun neus zitten en zeggen: wat een kul, ze zijn het helemaal kwijt. We kunnen alleen maar op onszelf varen.”

Het is niet de vreemdste plek waar de band in de afgelopen 23 jaar heeft gespeeld. “We hebben opgetreden op 150 meter in de lucht, en op een berg op 2 kilometer hoogte”, lacht Van der Weide. “Maar het is wel een bijzondere plek. We weten hoe mooi het paleis is door een rondleiding een paar jaar terug, toen we in de tuin mochten spelen.” De muzikant heeft wel bij een eerder optreden koning Willem-Alexander de hand mogen schudden. “In het echt is de koning echt een ontzettend indrukwekkend figuur, een imposante boom van een man. Ik heb het idee dat hij zichzelf op televisie heel bewust een underdog-rol aanmeet.”

Vijftien coupletten

Racoon gaat zondagavond een aantal klassiekers spelen, maar ook nieuw Nederlandstalig materiaal. “We zijn heel hard aan het schrijven geweest de afgelopen maanden”, vertelt de voorman. “Ik ben ontzettend trots op het nieuwe materiaal. Ik merk dat ik mij veel beter in het Nederlands kan uitdrukken dan ik had verwacht. De teksten worden ook langer. In het Engels was ik na drie coupletten al klaar, nu stromen er soms opeens vijftien coupletten achter elkaar uit.”

De sessie op zondagavond is vooralsnog het enige streamingoptreden dat gepland staat. “Maar wellicht bevalt het ons ook heel goed en gaan we dit nu vaker doen”, aldus de zanger van de band. “Het is voor ons ook aftasten wat werkt en wat niet in deze rare tijden.” Na afloop is er ook een Q&A-sessie waar fans alle vragen kunnen stellen aan de bandleden die ze altijd al op het hart hadden. Tickets voor de bijzondere comebacksessie van Racoon zijn te koop via www.royalparklive.nl.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Prinsjesdag in woord en beeld
– Liefde in Zweden: bruiloft na 33 jaar verkering
– Zij hebben het mode-DNA van hun moeder
– The Royal Family volgens Edward en Sophie