Republikeinen voeren actie op Koningsdag

Vorsten

21-04-2016 13:17:00

Het Nieuw Republikeins Genootschap gaat actievoeren op Koningsdag. Met tussen de tien en twintig actievoerders staan ze komende woensdag met borden met leuzen langs de route van het koninklijk paar in Zwolle.

Dat meldde het Genootschap donderdag. Voorzitter Hans Maessen noemt het nadrukkelijk geen demonstratie maar ‘eenmensacties’, waar geen vergunning voor nodig is. “Om te demonstreren heb je een vergunning nodig. Wij maken gebruik van een maas in de wet.” Met leuzen als ‘Geen monarchie maar democratie’ vragen de republikeinen aandacht voor de ‘politieke manifestatie die Koningsdag is’.

Vorig jaar bezochten de koning en koningin Dordrecht tijdens Koningsdag. Anders dan in dat jaar gaan de republikeinen in Zwolle mogelijk meerdere actievoerders bij elkaar plaatsen. “Want hoe dicht mag je als eenmansactievoerder bij elkaar staan?”

Maessen werd tijdens de troonswisseling in 2013 door de politie opgepakt. “Het vergt moed om tijdens Koningsdag met een bord tegen de monarchie langs de kant te staan. Maar een tegengeluid is nodig.” Het Genootschap heeft naar eigen zeggen 6000 leden en sympathisanten. Dat de actieborden met stokken eraan als slagwapens in beslag genomen worden, vreest hij niet. “Dit zijn latjes van de bouwmarkt.”

Meer Nederland