Rutte: doel kabinet is georganiseerde misdaad hoofd af te hakken

Vorsten

14-10-2022 19:42:03

Het kabinet heeft als doel de “georganiseerde misdaad het hoofd af te hakken”, zei premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie. Hij benadrukte wel dat dit het kabinetsdoel “in algemene zin” is. “Ik zeg daarmee niets over de concrete dreiging die er is en de beveiligingsmaatregelen.” Hij doelt daarbij op het feit dat prinses Amalia vanwege zware bedreigingen het huis niet meer uit kan.

Rutte herhaalde dat hij de situatie voor prinses Amalia en haar familie “verschrikkelijk” vindt. Hij kan verder niets kan zeggen over aard en herkomst van de bedreigingen aan het adres van Amalia. “We hopen dat dit zo kort mogelijk duurt.” Deze situatie heeft op dit moment “absoluut invloed op haar en de wijze waarop ze haar studie kan vormgeven”, zei de premier. Ze kan wel studeren, maar een normaal studentenleven “wat je iemand gunt op deze leeftijd” is nu niet mogelijk.

De premier kan niet aangeven of de situatie effect zal hebben op de voorbereiding van Amalia op het koningschap. “Dat hangt af van hoelang dit duurt en wat de impact is. Daarom doen we er alles aan om dit zo kort mogelijk te laten duren.”

Niet wijzer maken

De vraag hoe het kabinet het zover heeft laten komen dat het koningshuis zo ernstig wordt bedreigd, wil Rutte niet beantwoorden. Evenmin de vraag waarom Amalia met beveiliging niet kan gaan en staan in Amsterdam waar ze wil, beantwoordt hij niet. Als hij die vragen zou beantwoorden “geeft dat inzage in de situatie en we gaan degene die dit veroorzaakt niet wijzer maken”.

Ook Rutte zelf wordt bedreigd. Net voor Prinsjesdag kwam niet alleen naar buiten dat de beveiliging rondom Amalia is verhoogd, maar ook dat criminelen het zouden hebben voorzien op zowel de prinses als de premier. Ook daar wil hij niets over zeggen behalve dat dit “uiteraard ook iets met mij doet”.

Meer Nederland