Rutte: toespraak koning is heel bijzonder en heel waardevol

Vorsten

20-03-2020 15:59:13

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagavond “een hele mooie toespraak” voor Nederland. Dat zei minister-president Mark Rutte vrijdagmiddag in zijn wekelijkse persconferentie. Willem-Alexander spreekt het volk vrijdag toe over de coronacrisis, waar Nederland middenin zit.

“Als iemand nou verbindend is voor ons land, dan is het de koning wel”, aldus de premier, die het goed vindt dat ook het staatshoofd zich in een toespraak uitlaat over de crisis. “Dat hij de natie toespreekt is voor heel veel mensen heel bijzonder en heel waardevol.”

Rutte zelf sprak Nederland maandagavond toe. “Dat was nodig om te vertellen wat we doen. Het was een politieke toespraak over het beleid van het kabinet.”

Voorste linie

Dat Willem-Alexander op vrijdagavond spreekt, vlak voor het eerste weekeinde waarin de horeca gesloten blijft, vindt de minister-president “eigenlijk wel goed”. “Maar ik heb geen idee of hij zo briljant bedacht is.”

Koning Willem-Alexander is ook persoonlijk getroffen door de coronacrisis. Hij en zijn gezin doen momenteel aan social distancing, in ieder geval tot en met zaterdag. De koninklijke familie ging eind februari op skivakantie in het Oostenrijkse Lech, waar ook coronabesmettingen zijn vastgesteld. Na hun skivakantie zijn de koning en koningin op staatsbezoek in Indonesië geweest, waar ze ministers troffen die zijn getest op corona. De uitslag van die tests is niet bekendgemaakt.

Tijdens het persgesprek in Indonesië spraken de koning en koningin grote waardering uit voor artsen en verplegend personeel die, zoals Willem-Alexander zei, “in de voorste linie staan”. “We willen deze gelegenheid gebruiken om hen een hart onder de riem te steken.”

Dank en respect

Dat deed het koningspaar deze week nogmaals, door dinsdagavond met hun drie dochters deel te nemen aan het nationaal applaus voor de zorgmedewerkers. “Wij klappen vanavond uit dank en respect voor alle zorgmedewerkers in Nederland die ons beschermen tegen het verschrikkelijke coronavirus”, aldus Willem-Alexander. Hij voerde deze week ook telefoongesprekken met artsen en verplegend personeel.

De toespraak van de koning wordt vrijdagavond om 19.00 uur uitgezonden door de NOS, RTL, SBS en enkele regionale omroepen. Ook op alle radiozenders is Willem-Alexander vrijdagavond te horen.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord