RVD: geen commentaar op vakantiefoto’s koningspaar

Vorsten

23-08-2020 16:41:20

De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet zeggen of er stappen worden ondernomen tegen media die dit weekeinde foto’s hebben gepubliceerd van de op de Middellandse Zee vakantie vierende koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dat is al enkele jaren het beleid van de RVD. De opnamen zijn in strijd met de mediacode die het Koninklijk Huis voor zichzelf hanteert.

De foto’s tonen het koningspaar in badkleding – Máxima in bikini – aan boord en bij hun nieuwe, in Muiden geregistreerde, boot Alma. Volgens het Duitse boulevardblad Bild zijn de opnamen vrijdag gemaakt nabij Mykonos, tijdens een vaartocht die Willem-Alexander en Máxima maken langs verschillende Griekse eilanden.

Dat de koning in Griekenland verbleef was al duidelijk geworden uit vlieggevens van het regeringsvliegtuig en uit de ondertekening, afgelopen vrijdag nog, van een Koninklijke Boodschap aan de Tweede Kamer over de corona-app. Alleen was de boodschap ondertekend in Ermionida, de gemeente waar hij zijn vakantiehuis heeft, en niet bij Mykonos.

De foto’s vonden na publicatie door Bild snel hun weg naar Nederlandse media als GeenStijl en Ditjes & Datjes, en op Twitter en in beeldbanken van fotopersbureaus. Volgens de in 2005 door het Koninklijk Huis afgekondigde mediacode zouden ze niet verspreid mogen worden. De code heeft “tot doel de persoonlijke levenssfeer van leden van het Koninklijk Huis te beschermen”. Een aantal keren zijn ook rechtszaken aangespannen tegen media die vakantie- of andere privéfoto’s van de Oranjes hadden gepubliceerd.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.