RVD: koning betaalde wel mee aan inrichting privévertrekken

Vorsten

2020-05-22 14:49:43

Koning Willem-Alexander heeft wel bijgedragen aan de inrichting van zijn privévertrekken in paleis Huis ten Bosch. Dat zegt de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag in reactie op berichtgeving van NRC donderdag.

De krant meldde op basis van een verzoek van de Wet openbaarheid van bestuur dat de overheid is opgedraaid voor alle kosten, ruim 63 miljoen euro, voor de verbouwing. “Die conclusie is onjuist en op basis van het Wob-besluit ook niet te trekken”, aldus de RVD.

Het klopt dat de renovatie van Huis ten Bosch, en ook de privévertrekken, zijn betaald door het Rijk. Maar, zo schrijft de RVD, “op verdere kosten, zoals inrichtingskosten of kosten voor meubilair wordt, onder meer om redenen van bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de koning, in het besluit niet ingegaan.”

Willem-Alexander heeft volgens de RVD wel bijgedragen aan de inrichting, “zoals bij ambtswoningen overigens gebruikelijk is”.


Meer Nederland

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een maar liefst 180 pagina’s dikke speciale editie over alles wat u wilt weten over onze koningin.