Sandra Schuurhof: ‘Niet eerder maakte ik het koningspaar zo relaxed mee’

redactievorsten

14-05-2021 07:00:00

Bij een fotosessie of tijdens Koningsdag kunnen er wel honderd journalisten, fotografen en cameraploegen rondom Máxima zijn, maar de harde kern is een stuk kleiner. Deze ‘M-side’ pakt ook met regelmaat de koffer om in het buitenland maximaal verslag te doen. En velen doen dat al jarenlang, zoals Sandra Schuurhof, royaltydeskundige van SBS6. In de gloednieuwe Máxima special vertelt ze over haar momenten met Máxima.

“Mijn werk als verslaggever Koninklijk Huis begint twintig jaar geleden als Máxima officieel haar intrede doet in de koninklijke familie. Als ik geen Spaans had gesproken of als Máxima’s wieg in pakweg Brazilië of België had gestaan in plaats van Argentinië, had RTL Nieuws mij misschien niet naar Buenos Aires gestuurd en hadden onze wegen elkaar misschien nooit gekruist. Begin 2001 dook ik in het leven en verleden van de nieuwe vriendin van de prins. Nog voordat ik Máxima in levenden lijve zag, stond ik oog in oog met haar ouders, wandelde ik rond op haar oude school, bezocht ik haar favoriete terrassen, restaurants en natuurlijk: kapper. In de bruisende Argentijnse hoofdstad liepen er vele Máxima look-a-likes: knappe geblondeerde latina’s. Maar dat Máxima veel meer is dan dat, werd mij meteen duidelijk toen ik haar korte tijd later voor het eerst ontmoette tijdens de kennismakingsbezoeken die ze samen met Willem-Alexander bracht aan alle provincies. Ze arriveerde in een wit mantelpakje bij de Amsterdamse Stopera. Met haar stralende, innemende lach en twinkelende ogen vulde ze het hele plein. Het ontvangstcomité dat uit louter mannen bestond, bleek niet bestand tegen zoveel charisma en begon zich onhandig, stamelend voor te stellen. Ik was positief verrast door haar allure, enthousiasme en energie, en de gave om mensen op hun gemak te stellen. Máxima was ontegenzeggelijk een verrijking van ons koningshuis.

Meer over Máxima

De insider verhalen van Sandra Schuurhof en andere royalty deskundigen leest u in de Máxima special.

Na die eerste vrolijke ontmoeting volgden er nog vele. Met leuke gesprekken en af en toe een onderonsje. Zoals bij het beklimmen van de historische piramides van Teotihuacán in Mexico, zwetend en zuchtend naar de top terwijl prins Willem-Alexander ons voorbij sprint en roept: “Beetje doorlopen, dames.” De persoonlijke felicitaties van Máxima na het krijgen van mijn zoontje James, en het ongedwongen interview dat ik had met het paar in New York in 2009 waar ze het 400-jarig bestaan van de stad vierden en de New Yorkers herinnerden aan hun Nederlandse wortels, zijn mij altijd bijgebleven. Kwam het door het prachtige weer, de ontspannen sfeer of de speciale band die ze zelf hebben met New York? Hier liggen de roots van hun relatie, hier werden ze verliefd. De twee stráálden en niet eerder maakte ik ze zo relaxed mee tijdens een tv-interview. Máxima vertelde hoe ze onbespied op de roller blades hier geweldige weekenden beleefden, Willem-Alexander vloog dolverliefd zo vaak mogelijk naar Máxima die destijds in New York woonde. Ze kreeg van de prins haar eerste Nederlandse les: de straatnamen in het Nederlands uitspreken, zoals de Van Wyck Expressway. En op mijn vraag wat ze als souvenir wilden meenemen, antwoordden ze eensgezind: ‘Een stukje asfalt waarop we samen gerollerblade hebben.’ Met de liefde én de romantiek tussen die twee zit het wel goed.”


Meer Nederland

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel