Slowakije prijst Nederland in bijzijn prinses Beatrix

Vorsten

30-06-2016 15:31:00

Slowakije neemt bij het voorzitterschap van de Europese Unie een voorbeeld aan de pragmatische en nuchtere aanpak van Nederland. Dat zei de Slowaakse minister van cultuur Marek Madaric donderdagmiddag in een toespraak tot prinses Beatrix bij de opening van de expositie ‘European Stars’ met werk van Joan Miró en kunstenaars van de CoBrA-groep. Die plechtigheid markeerde op symbolische wijze de overdracht van het voorzitterschap van Nederland aan Slowakije.

Beatrix en Madaric openden gezamenlijk deze tentoonstelling in het museum voor moderne kunst Danubiana Meulensteen, volgens de minister vrucht van de nauwe samenwerking tussen Nederland en Slowakije. Het museum op een schiereiland in de Donau, niet ver ook van Hongarije en Oostenrijk, is het levenswerk van de Eindhovense ondernemer Gerard Meulensteen die het in 2000 liet bouwen.

Madaric zei dat nuchterheid en ‘common sense’ hard nodig waren gezien de problemen waarmee de Europese Unie heeft te maken. “We nemen het stokje in een moeilijke tijd over”, aldus de bewindsman. Het was zaak duidelijk te maken dat er meer is dat de Europese staten en hun inwoners verbindt, dan verdeelt. De tentoonstelling en cultuur in het algemeen waren daar volgens hem goede voorbeelden van.

Madaric maakte vervolgens een rondgang over de mede door Kees van Twist ingerichte expositie. In het kielzog van de prinses luisterde ook de Slowaakse oudpresident Ivan Gašparovič en zijn echtgenote mee. Hij ontving Beatrix in 2007 tijdens haar staatsbezoek aan Slowakije en kwam in 2012 op staatsbezoek in Nederland.

Meer Nederland