Sobere aanbieding van geloofsbrieven op Noordeinde

Vorsten

20-01-2021 14:29:14

Koning Willem-Alexander heeft woensdagochtend voor het eerst in vijf weken weer ambassadeurs ontvangen voor het aanbieden van hun geloofsbrieven. Het gebruikelijke protocol bleef echter achterwege, waarvoor de koning bij de nieuwe gezanten van El Salvador, Saudi-Arabië en Italië zijn verontschuldigingen aanbood.

Vanwege de coronamaatregelen werden de ambassadeurs, die eigenlijk al in december zouden langsgekomen, niet in een koets opgehaald maar in een hofauto naar paleis Noordeinde gereden. Ze werden begeleid door een aantal motoragenten als ere-escorte. Maar het militair ceremonieel bij het paleis, met het spelen van de volksliederen en een inspectie van de erewacht, was geschrapt.

Ook de ontvangst was soberder dan normaal en er waren ook minder mensen bij betrokken. De nieuwe ambassadeurs mochten zich maar door één persoon laten vergezellen, terwijl anders naast de partner ook een aantal leden van de ambassadestaf welkom zijn voor de ceremonie.

De geloofsbrieven worden sinds de coronacrisis niet meer persoonlijk aan de koning overhandigd maar in de Balkonkamer van het paleis, waar de ontmoeting plaatsvindt, op een tafeltje gelegd. De Italiaanse ambassadeur Giorgio Novello, die in een scootmobiel zat, liet het neerleggen over aan zijn echtgenote.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.