SP: premier en koning beter niet naar Sotsji

Vorsten

2013-12-23 12:55:00

DEN HAAG – Premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander kunnen beter niet naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji gaan. SP-Kamerlid Harry van Bommel zegt dat maandag.

Van Bommel wijst er op dat een toenemend aantal regeringsleiders besluit niet naar Sotsji te gaan. “En dat zijn niet de minsten: Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten. Dan zou het bijna een statement zijn als de Nederlandse premier of koning wel gaat.”

Hij heeft er minder moeite mee als minister Edith Schippers (Sport) naar Sotsji reist om de Nederlandse sporters aan te moedigen, maar dat is iets anders dan dat Nederland op het hoogste niveau vertegenwoordigd is.

Boycot

De VVD is tegen een boycot en vindt dat koning Willem-Alexander moet gaan. Die speelt geen politieke rol en staat boven de partijen. D66 wil dat het kabinet snel een besluit neemt. Een hoge afvaardiging is in staat om de mensenrechten op hoog niveau aan de orde te stellen, maar het kan ook een statement zijn om juist de minister verantwoordelijk voor (homo-) emancipatie (minister Jet Bussemaker) te sturen, aldus D66.

Het kabinet is tot nog toe tegen een boycot geweest. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zei vorige week nog dat het veel belangrijker is om met de Russen in gesprek te blijven en dat dat tot nog toe heeft opgeleverd dat meer demonstraties worden toegestaan. Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over wie er naar Sotsji gaat. Dat gebeurt waarschijnlijk niet voor 10 januari, als de ministerraad weer voor het eerst bijeenkomt.


Meer Nederland