Video: Staatsbanket begint met minuut stilte voor slachtoffers Oekraïne

Vorsten

05-04-2022 20:42:04

Het staatsbanket in het Koninklijk Paleis van Amsterdam is dinsdagavond begonnen met een minuut stilte. Tijdens deze minuut staan koning Willem-Alexander, koningin Máxima, de Indiase president Ram Nath Kovind, zijn vrouw Savita Kovind en alle genodigden stil bij de situatie in Oekraïne. Ook prinses Beatrix is aanwezig.

“Nu zich dicht bij ons land – in Oekraïne – een ongekende nachtmerrie afspeelt, is het cruciaal dat wij de contacten met onze partners in de wereld sterk houden”, begint Willem-Alexander zijn speech voorafgaand aan het diner. “India is een zeer relevante partner voor Nederland. De dialoog met India is van grote betekenis, juist nu.”

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Voor aanvang van het staatsbanket werd een officiële foto gemaakt met het Nederlands koninklijk paar en de Indiase president en zijn vrouw. Om 20.15 uur is het staatsbanket in de Burgerzaal van start gegaan. Zowel Willem-Alexander als president Kovind zullen de gasten toespreken.

Máxima voert emotioneel gesprek

Voordat ze de president van India op de Dam ontvingen, spraken Máxima en Willem-Alexander met de moeder van de naar India ontvoerde Insiya.

President Kovind van India en zijn vrouw begonnen maandag aan een driedaags bezoek aan Nederland, onder meer om stil te staan bij 75 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en India. Maandag ontmoetten de Kovinds de minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, in de Keukenhof. Na de officiële ontvangst op dinsdag plaatste de president een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Woensdag gaat de Indiase president onder meer langs bij de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en bij premier Mark Rutte.


Meer Nederland

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel