Staatsbezoek aan Indonesië blijft op agenda

Vorsten

2020-02-27 23:40:07

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bekijkt van dag tot dag of het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Indonesië volgende maand doorgang kan vinden, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Punt van zorg is het coronavirus dat zich in snel tempo over de hele wereld verspreidt. Vooralsnog echter wordt er in Den Haag vanuit gegaan, dat het bezoek van 10 tot en met 13 maart doorgang vindt.

Dat geldt eveneens voor de gelijktijdige handelsmissie die deels onder leiding staat van minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ook de ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), Carola Schouten (LNV) en Bruno Bruins (Medische Zorg) hebben de reis naar Jakarta in de agenda staan.

Indonesië heeft nog geen besmettingen met het coronavirus gemeld en is daarmee een witte raaf in dit deel van Zuid-Oost Azië. De buurlanden Maleisië en Singapore bijvoorbeeld hebben samen tientallen patiënten. Viroloog Ann Vossen van het LUMC stelde donderdagavond op NPO 1 vraagtekens bij de schone lei van Indonesië. Volgens haar is dat eerder een kwestie van gebrekkig detecteren dan dat er werkelijk geen besmettingsgevallen zijn.

Dat was ook al gezegd door wetenschappers van Harvard, die eerder deze maand stelden dat er in Indonesië logischer wijze – onder meer vanwege het intensieve verkeer met brandhaard Wuhan in China – meerdere gevallen zouden moeten zijn. Die zijn dan niet opgemerkt. Achmad Yurianto, hoofd van het gezondheidscrisiscentrum van het ministerie van volksgezondheid, sprak dat tegen. Indonesië had alles onder controle.
Meer Nederland

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!