Staatsbezoek aan Noorwegen kent door koning Harald rustig tempo

Vorsten

07-11-2021 17:25:31

Koning Willem-Alexander kan komende week tijdens zijn staatsbezoek aan Noorwegen nog iets leren van ‘Folkekongen’ Harald. Die zag het afgelopen coronajaar de waarderingscijfers toenemen, in tegenstelling tot het Nederlandse koningspaar dat de populariteit fiks zag dalen.

“De coronapandemie heeft de Noorse koninklijke familie goed gedaan en haar positie versterkt”, aldus Per Hansen van de Noorse republikeinse vereniging afgelopen zaterdag in Amsterdam. Hij zei het met enige gelatenheid. “Het republikeinse sentiment is op dit moment niet sterk. De koninklijke familie pakt de zaken slim aan, presenteert zich als deel van het volk, ook al zijn ze natuurlijk helemaal niet zo gewoon.”

De ‘volkse’ koning Harald (84) is vanaf dinsdag gastheer van het Nederlandse koningspaar dat in Oslo begint aan het 22e staatsbezoek sinds het aantreden van Willem-Alexander in 2013. Hij is kort daarna al eens op een kennismakingsbezoek geweest in de Noorse hoofdstad maar dit keer kent de visite alle gebruikelijke ceremoniële toeters en bellen.

Harald op krukken

Het bezoek stond oorspronkelijk voor vorig jaar gepland maar moest vanwege de pandemie worden verschoven. Dat kwam achteraf goed uit want de bejaarde koning Harald verkeerde eind vorig jaar in slechte gezondheid en moest ook een knieoperatie ondergaan. Hij loopt sindsdien met krukken, maar heeft wel zijn agenda weer opgepakt. Harald, dit jaar dertig jaar op de troon, doet het wel rustiger aan en dat is te zien aan het programma van het staatsbezoek.

Dat is met name de eerste twee dagen, wanneer koning Harald en koningin Sonja de Nederlandse gasten persoonlijk begeleiden, te merken. Buiten de vaste onderdelen als welkomstceremonie, staatsbanket, bezoek aan de premier en concert dat Willem-Alexander en Máxima in het splinternieuwe Munch-museum aanbieden, is de agenda niet overbelast.

Paus Franciscus

Dat is anders op de slotdag in Trondheim wanneer kroonprins Haakon (48) zijn vader vervangt en een inhaalslag wordt gemaakt. Dat is meer in lijn met de wijze waarop Willem-Alexander zijn staatsbezoeken het liefst afwerkt: geen minuut onbenut latend. “Koning Harald houdt van een staatsbezoek oude stijl, met een rustiger tempo. Dat heeft ook te maken met zijn leeftijd en gezondheid”, aldus een toelichting op het programma vanuit Den Haag.

Het Nederlandse koningspaar heeft volgende maand ook nog een staatsbezoek op de agenda staan, het derde van dit jaar na Duitsland en Noorwegen. De reis gaat dan naar Griekenland. Op het ‘vluchtelingeneiland’ Lesbos is door lokale media hun komst al aangekondigd. Ook paus Franciscus wordt in december verwacht.

Meer Nederland