Stallen nog aantrekkelijker dan paleis

Vorsten

21-07-2016 15:15:00

stallen

De belangstelling voor het bezoek aan Paleis Noordeinde de komende zaterdag was bij het publiek het grootst, maar na de rondleiding die de media donderdagmiddag in Den Haag kregen, is duidelijk dat er bij de Koninklijke stallen het meest is te zien. En voor de zomeropenstelling daarvan zijn nog kaarten te koop.

Dat bij de stallen meer is te beleven is niet zo vreemd. Paarden, auto’s, koetsen, de paardentrailer, naast al het materiaal dat voor de edele viervoeters nodig is, hebben al snel een grotere aantrekkingskracht dan keurig in gelid opgestelde stoelen in het werkpaleis. Dat de paarden ook ‘on show’ te zijn – maar wel op veilige afstand voor mens en dier – maakt het bezoek aan de stallen naast Noordeinde zeker tot een belevenis.

Mooi is ook dat de Glazen Koets bij wijze van spreken al klaarstaat om na ongeveer een eeuw weer uit te rijden op Prinsjesdag. De koets is ouder en volgens kenners veel fraaier dan het beter bekende en zeventig jaar jongere ‘zusje’, de Gouden Koets. Die is voor restauratie uit elkaar gehaald en zal voorlopig niet te zien zijn op de derde dinsdag van september en is nu in de stallen alleen op film te zien.

Balkon

Paleis Noordeinde opent los van de stallen deze zomer ook de deuren. Zaterdag voor het eerst. Er is door het middendeel van het paleis een aardige route uitgestippeld die de mogelijkheid biedt – letterlijk – om de stoel waarop de koning bij de wekelijkse werkvergadering in het paleis zit, aan te raken. Een populaire plek voor ‘selfies’ wist Flip Maarschalkerweerd, die de openstelling heeft voorbereid en goed had toegekeken bij het eerdere proefdraaien.

Er is ongetwijfeld één plek die nog hoger zou scoren, maar daar werden donderdag ook de journalisten van weggehouden. Geen selfies en ‘zwaaimoment’ op het balkon, maar vanuit de zogenoemde Balkonkamer wel door de vitrage een blik op het voorplein aan het Noordeinde.

Ter gelegenheid van de zomeropenstelling, die de koning de komende jaren wil voortzetten, is ook een fraai boekje verschenen, ‘Welkom in Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen’, dat de bezoekers gratis meekrijgen. Voor kinderen is er een aparte versie.

Meer Nederland