Gent eert Willem I met standbeeld

Vorsten

18-12-2014 08:24:00

GENT – Koning Willem I krijgt volgend jaar een standbeeld in Gent. Om het ontstaan van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830) en de impact op Gent te herdenken, koos het stadsbestuur een cultureel en historisch project: Gent kleurt Oranje.

Het Comité 1815-1930: Willem, Bedankt! schenkt de stad een bronzen standbeeld van 2,40 meter hoog. Koning Willem I speelde een belangrijke rol in de economische ontwikkeling van Vlaanderen, en in het bijzonder van Gent.

Het ontwerp en het geboetseerde origineel zijn van de hand van kunstenaar Guy Du Cheyne uit Wingene. Hij baseerde zich op een borstbeeld uit 1828. “We zullen instaan voor de productie en de financiering ervan met de bedoeling het te schenken aan de bevolking van de stad Gent, als het op een publieke plaats kan worden opgesteld”, zegt Herman De Mulder van het comité tegen persbureau Belga. Het standbeeld komt op de Reep of aan de Bisdomkaai. Daar wordt volgend jaar de historische verbinding tussen Nederschelde en Leie geopend.

In Breda werd in juni een standbeeld van Willem van Oranje onthuld in het bijzijn van acteur Huub Stapel verkleed als koning Willem I.

Meer Nederland