Koningspaar brengt streekbezoek aan Veenkoloniën

Vorsten

2015-02-12 07:46:00

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen volgende week dinsdag een streekbezoek aan de Veenkoloniën in Groningen en Drenthe. Dat blijkt uit de agenda van het Koninklijk Huis. De sociale en economische ontwikkelingen in het gebied staan centraal tijdens het bezoek.

Het koningspaar begint het streekbezoek in Veendam in het Veenkoloniaal Museum, waar ze worden ontvangen door de Commissaris van de Koning in Groningen Max van den Berg en burgemeester Sipke Swierstra van Veendam. Ze krijgen een rondleiding langs de tentoonstelling over de historie van het gebied. In het naastgelegen cultuurcentrum speken de koning en koningin met medewerkers van de aardappelzetmeelfabriek AVEBE en jonge boeren uit de regio.

In Stadskanaal worden Willem-Alexander en Máxima vervolgens ontvangen door burgemeester Baukje Galama. Ze nemen een kijkje bij het sociale werkvoorzieningsbedrijf Wedeka.

Windmolens

In de Drentse Veenkoloniën gaat het koningspaar in gesprek over de windmolens die daar zijn gepland. In Emmer-Compascuum krijgen ze een ontvangst in het multifunctioneel centrum De Deele. Dit gebouw huisvest tien organisaties.

In Emmen bezoeken de koning en koningin tot slot de Stenden Hogeschool. Daar krijgen ze een toelichting op de rol van het hoger beroepsonderwijs in de sociaal-economische ontwikkeling van Oost-Drenthe. Het koninklijk paar spreekt met leerlingen van een basisschool, het middelbaar onderwijs en pabo-studenten over activiteiten om de belangstelling voor techniek in het onderwijs te stimuleren. Het streekbezoek aan de Veenkoloniën wordt afgesloten met een toelichting van burgemeester Cees Bijl over de ontwikkelingen in het centrumgebied van Emmen.


Meer Nederland