Tweede Nederlandse staatsbezoek voor Akihito

Vorsten

29-08-2014 10:27:00

TOKIO – De Japanse keizer Akihito krijgt in oktober voor de tweede keer sinds zijn troonsbestijging staatsbezoek uit Nederland. Zelf is de nu 80-jarige keizer met zijn vrouw keizerin Michiko in 2000 op staatsbezoek geweest in Nederland.

Willem-Alexander maakte in 1991 het eerste staatsbezoek uit de 400-jarige geschiedenis van de Nederlands-Japanse relaties al mee. Zijn vader prins Claus was destijds niet in staat de reis mee te maken. Willem-Alexander was ten tijde van dat bezoek al 2 keer eerder in het land geweest, onder meer voor de inhuldiging van Akihito. Hij besteeg de troon 25 jaar geleden.

Eigenlijk stond al in 1986 een Nederlands staatsbezoek gepland, maar uiteindelijk was in de Nederlandse samenleving zoveel weerstand tegen een bezoek aan ‘oorlogskeizer’ Hirohito, dat koningin Beatrix en prins Claus er vanaf moesten zien. Vijf jaar later kon het bezoek wel doorgang vinden. Hirohito was inmiddels overleden.

De laatste jaren heeft keizer Akihito vanwege zijn hoge leeftijd en gezondheidsproblemen zijn activiteiten teruggeschroefd. “Ik accepteer de beperkingen die mijn leeftijd met zich meebrengt, maar ik zal mijn rol zo goed mogelijk blijven vervullen”, zei hij vorig jaar bij zijn 80e verjaardag.

Meer Andere Huizen