Parelsnoer Amalia van Solms te koop

Vorsten

22-04-2014 18:31:00

GENÈVE – Een parelsnoer dat ooit toebehoorde aan Amalia van Solms, de echtgenote van stadhouder Frederik Hendrik, wordt op 13 mei geveild bij Sotheby’s in Genève. Het veilinghuis rekent op een opbrengst van minstens 120.000 euro, maar experts denken dat de opbrengst vele malen hoger zal zijn.

‘Uniek’, aldus juwelenexpert Erik Schoonhoven. “Frederik Hendrik en Amalia stonden bekend om de bijzondere diamanten en parels die ze aanschaften. Een deel hiervan is nog steeds in de collectie van onze koninklijke familie, maar andere vererfden naar buitenlandse vorstelijke families. De parels die nu geveild worden, waren in 1659 het huwelijksgeschenk aan hun dochter Henriette Catharina die trouwde met de vorst van Anhalt-Dessau. Dat zulke oude, natuurlijke parels op een veiling worden aangeboden is al uitermate bijzonder, dat het om Oranjeparels gaat, maakt het uniek.”

Het parelcollier wordt te koop aangeboden door Eduard Prinz von Anhalt, een verre nazaat van Frederik en Amalia’s dochter prinses Henriette, die huwde met de vorst van Anhalt-Dessau. Prins Eduard had in 2012 samen met zijn vrouw Corinna nog een ontmoeting met koningin Beatrix toen zij een bezoek bracht aan Oranienbaum, in het voormalige vorstendom Anhalt. Het bij Dessau gelegen Oranienbaum is gebouwd voor en door Henriëtte.

Meer Nederland