Video: Urk ontvangt Máxima met open armen

redactievorsten

09-06-2016 10:19:00

Koningin Máxima heeft donderdagmiddag een zonovergoten mini-Koninginnedag beleefd op Urk. Schooljeugd en buurtbewoners waren uitgelopen voor het koninklijk bezoek in het kader van Burendag. Ze werd met gejuich en gezang ontvangen.

Máxima gaf in het Kindcentrum van Urk het startsignaal voor de landelijke inschrijving. Burendag wordt dit jaar gehouden op 24 september. Het bezoek werd ook gebruikt voor een korte ontmoeting met de Urkers die vorige week werden getroffen door een gasexplosie in hun huizenblok.

Máxima had een korte onderbreking ingelast in haar programma, dat dinsdag in overleg met burgemeester Pieter van Maaren daarvoor was aangepast. Er waren dertig bewoners van de zes getroffen huizen aanwezig, vertelde Van Maaren na afloop. Hij was blij dat de koningin even met de mensen had gesproken.

Buurtvereniging

Urk is ‘wereldrecordhouder Burendag’, zo vertelde Oranjefonds-directeur Ronald van der Giessen bij de lancering. Het Oranjefonds en koffiebrander Douwe Egberts ondersteunen Burendag. Alle 47 buurtverenigingen nemen deel aan het evenement dat voor de elfde keer wordt gehouden en waarbij een miljoen deelnemers wordt verwacht.

Máxima sprak met leden van een aantal verenigingen over hun plannen, ideeën en dromen voor hun buurt en voor Burendag. Ook werd ze bijgepraat over de sterke gemeenschapszin. ‘Urk is eigenlijk één grote buurvereniging’ zo kreeg de koningin te horen.

Video: Koningin Máxima geeft startsein Burendag 2016 op Urk

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft