Van Vollenhoven opent nieuwe stellingmolen

Vorsten

2018-09-05 19:52:00

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven heropent vrijdag in Nauerna, bij Assendelft, de geheel gerestaureerde molenschuur en de daarnaast gebouwde molen De Paauw. Die vervangt de oorspronkelijke molen uit 1669 die in 1896 is gesloopt.

De nieuwe molen komt uit Sijbekarspel en is een aantal jaren geleden gekocht door de Stichting Zaanse Pakhuizen. Die heeft ook zorg gedragen voor het herstel van de unieke authentieke Zaanse schuur, die als enige onderdeel van het molencomplex was blijven staan, en de bouw van de nieuwe achtkantige stellingmolen De Paauw.

Dit is in tegenstelling tot de voorganger geen oliemolen maar een hennepklopmolen, een molen die in de Zaanstreek voorkwam vanwege de touwslagerijen en zeilmakerijen die hennepgaren nodig hadden. De hennepklopperij werd overigens al begin vorige eeuw beëindigd of overgenomen door machines.

Herbestemming en hergebruik van monumenten, die op die manier behouden kunnen blijven, liggen Pieter van Vollenhoven al jaren na het aan het hart. Tot 2012 was hij voorzitter van het bestuur van de Stichting Nationaal Restauratiefonds, dat zich inzet voor het behoud van cultuurhistorisch waardevolle objecten en structuren in Nederland.


Meer Nederland