Van Vollenhoven positief over beperken riskant vuurwerk

Vorsten

06-01-2020 22:27:56

Pieter van Vollenhoven juicht het toe dat de Tweede Kamer riskant vuurwerk wil verbieden. Dat liet de oprichter en voormalige voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid maandag weten via Twitter. Hij reageerde daarmee op het bericht dat er in het parlement nu een meerderheid is om de verkoop en het afsteken van vuurwerk verder te beperken.

“Zelf vind ik het uitermate positief dat de Tweede Kamer in eerste instantie riskant vuurwerk wil verbieden”, aldus Van Vollenhoven. Hij maakte echter meteen ook een kanttekening. “Het uitgangspunt moet wel zijn of dit verbod zich laat handhaven. Dat laatste betwijfel ik.”

Handhaving en naleving van wetgeving, met name op het gebied van veiligheid, is al jaren een stokpaardje en zorg van Pieter van Vollenhoven. In dat kader pleit hij ook voor een onafhankelijke toezichthouder, een Nationale Inspectie, die moet zorgen dat regels worden nageleefd.

Maandag tekende zich in de Tweede Kamer een nipte meerderheid van 76 zetels af om vuurwerk verder te beperken. Naast de PvdA en SP gaat het om ChristenUnie, D66, GroenLinks, 50PLUS, SGP, Partij voor de Dieren, DENK en Van Kooten-Arissen.

Regeringspartijen VVD en CDA zijn nog niet zover. Maar in die partijen is wel een discussie gaande. Prominente VVD’ers, zoals burgemeester Johan Remkes van Den Haag en Jan van Zanen van Utrecht, roepen inmiddels op tot een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Meer Nederland