Veel oudere kijkers voor koning, niemand haakte af bij toespraak

Vorsten

27-12-2022 15:11:05

De kijkers naar de kersttoespraak van koning Willem-Alexander haakten gedurende de speech niet af. Dat blijkt uit een analyse van de kijkcijfers door de Stichting Kijkonderzoek (SKO). Gedurende de acht minuten dat de toespraak duurde, bleef de kijkdichtheid “redelijk stabiel”. Ruim twee derde van de kijkers was 65 jaar en ouder.

De analyse van de cijfers door SKO betrof overigens alleen de live-uitzending van de toespraak om 13.00 uur. De NPO herhaalde de speech van Willem-Alexander ’s avonds, na het NOS Journaal van 18.00 uur. Daarnaast was de toespraak om 13.00 uur ook te volgen via NPO2, RTL4 en SBS6.

In totaal keken naar de uitzending ruim 1,8 miljoen mensen. Het was het best bekeken televisieprogramma van de dag. De kijkcijfers lagen iets hoger dan de afgelopen jaren; gemiddeld trok de kersttoespraak van Willem-Alexander zo’n anderhalf miljoen kijkers. Het is niet bekend hoeveel mensen de toespraak hoorden op de radio of via onlineplatforms keken.

De koning pleitte ervoor dat Nederlanders elkaar vast moeten houden, ook in tijden van sterke emoties. “Democratie betekent niet dat degenen die het hardst roepen, hun zin krijgen”, zei Willem-Alexander. “Democratie is met respect voor ieders grondrechten samenwerken aan oplossingen waarin de meerderheid zich kan herkennen.”

Hij noemde nadrukkelijk de relatie tussen platteland en stad. “Het is hoog tijd om de verbinding te versterken. Want wat zou de Randstad zijn zonder de regio? En de regio zonder de Randstad? We hebben elkaar broodnodig.” Willem-Alexander benadrukte dat “we moeten proberen te ontsnappen aan vooroordelen”. “Laten we zorgen dat we elkaar niet verliezen. Gun elkaar het voordeel van de twijfel. Haak aan. Luister mee. Denk mee. Doe mee. Soms kan het helpen om de blik naar buiten te richten en ons op te trekken aan het voorbeeld van anderen.”

Meer Nederland