Verrassing in Den Bosch: opeens staat de koning voor de deur

Vorsten

28-01-2021 14:08:45

Het onverwachte en onaangekondigde bezoek van koning Willem-Alexander “maakt je strijdbaar”. Dat zei Maaike Neuféglise, eigenaar van de deze week door rellen zwaar getroffen Primera-filiaal in Den Bosch en volgens de koning ook “het gezicht” van het leed dat ondernemers door plunderingen en vernielingen is aangedaan.

“We zijn zeer vereerd. Het maakt je weer sterk. Het is goed te zien dat je door het hele land wordt gehoord en nu ook door de koning. Dit geeft extra steun. Het geeft die steun een gouden randje”, aldus Maaike Neuféglise, die samen met haar man Guido de koning donderdag in de dichtgetimmerde winkel ontving.

“Ons was verteld dat burgemeester Jack Mikkers zou komen, maar opeens stond de koning voor de deur. De burgemeester vroeg of het goed was dat hij de koning meenam. Het was heel bijzonder, het was een volslagen verrassing.” Maaike en Guido kregen alle gelegenheid om hun relaas te doen, zoals met name Maaike de voorbije dagen in diverse media ook al had gedaan.

Moedwillig

Ze schetsten voor Willem-Alexander een beeld van alle vernielingen en schade aan hun zaak. Vaak ook schade die op het eerste oog niet zichtbaar was. “De hele winkel moet worden gestript. De vloer kan niet meer worden gereinigd door al het glas, de deuren en kozijnen zijn ontzet en ga zo maar door. Er is heel veel moedwillig kapotgemaakt”, vertelden ze.

Dat gebeurde door dertig man, zo wees bestudering van de camerabeelden uit en de plunderaars waren in tweeënhalve minuut de winkel in en uit. “Een jongen kwam nog even terug, om een paar sigaren te stelen”, vertelde Guido. De bedrijfsleider van de tegenover gelegen Jumbo-supermarkt, Robbert van Corven, wiens zaak maandag ook door de relschoppers werd ‘bezocht’, beaamde dat het puur ging om vernieling. “Een crimineel weet waar hij naar op zoek is.”

Het gesprek verliep overigens niet in mineur. De verzekering was al langs geweest en heeft toegezegd dat alle schade wordt vergoed, er is een crowdfunding opgezet en de saamhorigheid van het door de burgemeester als “dorp” omschreven Den Bosch had veel kracht gegeven. “Het moet niet alleen gaan over de rellen, maar ook over de manier waarop steun wordt gegeven. Ik ben niet van plan om op te geven”, aldus Maaike, die haar bekendheid nu ook wil gebruiken om op te komen voor andere ondernemers in het land. Een leuke gedachte voor de toekomst had ze ook: de koning moet de winkel straks openen. “En anders heb ik altijd nog het telefoonnummer van Mark Rutte.”


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.