Vervoerder blikt terug op inhuldiging koning

Vorsten

2013-12-31 12:34:00

LEIDEN – De inhuldiging van koning Willem-Alexander was ook voor Eric Beuk een grote dag. In het Leidsch Dagblad blikt hij terug op de dag dat zijn bedrijf met vijftien touringcars de koninklijke gasten en hoogwaardigheidsbekleders naar de Nieuwe Kerk op de Dam vervoerde.

”Tegen het Koninklijk Huis zeg je nooit ’nee’. Als zij wat bestellen dan verzorgen wij het”, aldus Beuk. Zijn bedrijf is een van de 150 Nederlandse bedrijven die het predicaat koninklijk mogen voeren. ”Je zoekt je beste chauffeurs voor deze gelegenheid uit en op een bestand van meer dan honderd bestuurders kom je dan ook wel eens tot de conclusie: ’deze maar niet’. Als mensen hier solliciteren dan leggen wij de lat hoog. Wij hebben het liefst chauffeurs met de nodige ervaring. Maar, nog belangrijker, ze moeten zich dienstbaar opstellen, servicegericht zijn. Dat betekent dat een chauffeur uitstapt om zijn gasten te helpen en niet achter het stuur blijft zitten.”

De voorbereidingen voor 30 april begonnen al maanden van tevoren, vertelt Beuk. In de winter kreeg hij een belletje van kolonel Wassenaar van het Koninklijk Stal Departement. ”Hij kwam inspecteren wat voor materiaal we ter beschikking hadden.” Ook vlak voor de inhuldiging werden alle voertuigen nog een keer grondig gecontroleerd. Zelfs Erics vader poetst op het laatste moment nog mee. ”Je neemt geen enkel risico, want de beelden van de inhuldiging gaan de hele wereld over.”

Op de grote dag zelf stond Beuk in het vervoerscoördinatiecentrum. Op de vele schermen werd alles in de gaten gehouden. Beuk kon zodoende ook een van zijn chauffeurs corrigeren. ”Ik belde hem op met de vraag of hij zijn jasje niet dicht moest knopen. Verbaasd vroeg hij of ik soms om de hoek stond”, zegt een lachende Beuk.


Meer Nederland