Video: Koningin Máxima opent tentoonstelling Anna Paulowna

redactievorsten

05-10-2016 16:26:14

2016-10-05 11:52:03 APELDOORN - Koningin Maxima tijdens de opening van de tentoonstelling Anna Paulowna, kleurrijke koningin in Museum Paleis Het Loo. Dit jaar is het tweehonderd jaar geleden dat Anna Paulowna met de latere Koning Willem II trouwt en naar Nederland komt. ANP ROYAL IMAGES ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Koningin Máxima heeft woensdag in paleis Het Loo in Apeldoorn een kleurrijke en unieke tentoonstelling geopend over haar verre voorgangster Anna Paulowna, echtgenote van koning Willem II.

Tweehonderd jaar geleden komt Anna Paulowna, de zuster van de Russische tsaar, naar Nederland. (Anna is een Romanov, een geslacht dat 300 jaar over Rusland regeerde én ze is een kleindochter van Catharina de Grote.) Ze trouwt op 21-jarige leeftijd met Willem, Prins van Oranje, die koning Willem II zal worden.

Anna Paulowna is niet alleen een opmerkelijke koningin, maar ook een sleutelfiguur in de lange relatie tussen Nederland en Rusland. Daarnaast maakt zij een belangrijke verandering mee: de koning verandert van politiek ‘machthebber’ tot een voornamelijk symbolisch
en publiek instituut. Zo krijgt zij aan het einde van haar leven te maken met ‘nieuwigheden’ als pers en ministeriële verantwoordelijkheid, iets waar ze als ‘tsarendochter’ maar moeilijk aan kan wennen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De expositie is tot en met 5 februari te zien in het paleismuseum en maakt ook deel uit van de Vorsten Lezersdag op zaterdag 22 oktober.

Meer informatie over de Lezersdag is hier te vinden.

 


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft