Video: Prinses Beatrix opent foto-expositie in regenachtig Hilversum

Kim Posthumus

20-06-2016 17:32:08

Op Wereldvluchtelingendag opende prinses Beatrix de foto-expositie Weer toekomst in Museum Hilversum. De kleurrijke expositie laat zien hoe vluchtelingen zich inzetten om in Nederland een nieuwe toekomst op te bouwen. De foto’s zijn gemaakt door Fotograaf des Vaderlands Ahmet Polat.

De Fotograaf des Vaderlands ziet de expositie als een waardevolle aanvulling op de hedendaagse beeldvorming over vluchtelingen: “Als je mensen fotografeert in een hoekje van een kamer met een matrasje op de grond, in zwart-wit, eenzaam en alleen, dan creëer je een afstand. Je kunt óók laten zien dat ze deel uitmaken van een gezin, verjaardagen vieren, afspreken met vrienden, of bezig zijn met een opleiding of een stage. Bijvoorbeeld Aissata uit Ivoorkust, die docent Frans wil worden en voor de klas staat. Of Victor uit Rwanda, die in een ziekenhuis wil werken als verpleger. Het gewone leven waar ze al die jaren naar op zoek zijn geweest.”

Video: Prinses Beatrix opent ‘Weer toekomst!’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

“Vluchtelingen die in Nederland zijn, worden vaak neergezet als hulpbehoevende mensen”, zegt directeur Mardjan Seighali van de Stichting voor Vluchtelingen-Studenten UAF. “We willen daar verandering in brengen en met de expositie het andere verhaal over vluchtelingen vertellen. De foto’s tonen hoe hard ze werken aan hun toekomst en proberen volwaardig deel uit te maken van de samenleving waarin ze terecht zijn gekomen: door de taal te leren, onderwijs te volgen en te werken.’’

De expositie in Museum Hilversum is van 21 juni tot en met 31 juli open voor publiek. Vanaf september reist de tentoonstelling langs hogescholen en universiteiten in Nederland. Op iedere campus wordt deze geopend in het bijzijn van Ahmet Polat, de geportretteerden en andere (vluchteling-)studenten.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.