Viering 200 jaar koninkrijk in Ridderzaal

Vorsten

2013-11-30 13:58:00

DEN HAAG – In aanwezigheid van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix is zaterdagmiddag in de Ridderzaal in Den Haag de officiële viering van 200 jaar koninkrijk begonnen. Onder anderen premier Mark Rutte en de dichter des vaderlands, Anne Vegter, voeren daar het woord voor genodigden.

Componist Carl Wittrock laat in de Ridderzaal het stuk Van Oranje voor het eerst ten gehore brengen. Dat doet hij samen met het Harmonieorkest van Muziekvereniging Apollo uit Goor. ”Dit muziekstuk moet een verbindende factor worden in de viering van 200 jaar Koninkrijk”, zegt voorzitter van het Nationaal Comité Ank Bijleveld-Schouten. ”Wat mij betreft is het een muziekstuk dat symbool staat voor het samenspel van alle inwoners, ieder met zijn of haar eigen talent.”

De bijeenkomst begint met een piano-improvisatie van Cor Bakker. Daarna verricht Rutte de officiële opening. Na het gedicht van Anne Vegter en een toespraak van Bijleveld Schouten komt rapper Typhoon aan bod. Ook Ruth Jacott, hoofdredacteur Ido de Haan van het jubileumboek en actrice Halina Reijn maken deel uit van het programma in de Ridderzaal.


Meer Nederland